Weer en beste reistijd

Ben je bezig om een stedentrip of bezoek aan Riga te plannen dan zijn de weersomstandigheden een belangrijke factor om rekening mee te houden. In welke periode heb je de grootste kans op langdurige neerslag en in welke maanden is het slim om een dikke jas en handschoenen mee te nemen. De zomermaanden en de periode net daarvoor en daarna zijn de populairste maanden om een bezoek te brengen aan Riga, in deze periode is de kans op langdurige neerslag wel iets groter, maar zijn de temperaturen er op zijn aangenaamst. Het landklimaat van Riga is een stuk zachter dan van plaatsen die ten oosten van de stad liggen en vertoond overeenkomsten met het zeeklimaat, dat we in Nederland kennen.

Het klimaat van Riga

Het klimaat van Riga is het gematigd landklimaat, dat redelijk wat overeenkomsten heeft met het gematigde maritieme klimaat. Doordat de jaarlijkse gemiddelde iets verder uit elkaar liggen en de gemiddelde temperatuur in de winterperiode te laag is, spreken we hier over een landklimaat en niet over een maritiem klimaat. De temperaturen zijn er het hele jaar gematigd, zo zal het kwik in de zomermaanden gemiddelde niet boven de 22 graden Celsius uitkomen en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode enkele graden onder het vriespunt. Het feit dat deze temperaturen het hele jaar wat getemperd worden komt door de constante invloed die de Oostzee op het klimaat van Riga en de rest van Letland. De kans op extreem weer is hierdoor in Riga veel kleiner dan bij plaatsen die verder landinwaarts liggen.

Riga in de winter

De wintermaanden in Riga kunnen koud en onaangenaam zijn. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in de maanden januari en februari enkele graden onder het vriespunt. In de avond en nacht zal de temperatuur nog verder zakken, waardoor temperaturen die tegen de min graden Celsius aanliggen geen unicum zijn. De kans is groot dat Riga in deze periode bedekt gaat onder een dikke laag sneeuw. Sneeuw die eenmaal gevallen is blijft vaak weken liggen waardoor de stad een onaangename uitstraling krijgt. Mocht je het geluk hebben om Riga te zien onder een laag verse sneeuw, dan zorgt het contrast van de witte sneeuw en de vele kleurrijke gebouwen in de stad voor mooie plaatjes.

Zomerzon

De zomermaanden zijn zonder twijfel de beste maanden om een bezoek te brengen aan Riga. In deze periode heb je de grootste kans op warme aangename dagen met gemiddelde dagtemperaturen die boven de twintig graden Celsius uitkomen. De kans op neerslag is in deze periode wel iets groter in de andere maanden. Breng je een bezoek aan Riga in de zomermaanden dan kun je de stad in al zijn glorie bewonderen, overal kom je gezellige terrassen tegen en er worden verschillende activiteiten en festivals georganiseerd. Op de warmere dagen van het jaar zal de wind vanaf de Oostzee voor wat verkoeling zorgen, maar dit zal niet heel vaak echt nodig zijn.

Neerslag

De gemiddelde neerslagcijfers van Riga zijn iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. De grootste kans op langdurige neerslag heb je in de maanden juni, juli en augustus. In deze periode zijn de neerslagcijfers te vergelijken met die van Nederland. De neerslag kan uit buiige regen bestaan, maar er is ook kans op stortbuien. Vooral van stortbuien is dat ze vaak kort duren en dat de zon zich daarna weer snel laat zien. In de winterperiode zal de neerslag als (natte) sneeuw of ijzel naar beneden komen. Door de koudere temperaturen in deze periode is de kans groot dat de sneeuw lang zal blijven liggen.

Zee temperatuur

De gemiddelde temperatuur van de Oostzee is laag. In de winterperiode ligt deze net boven het vriespunt. Tijdens periodes van extreme kou is het zelfs mogelijk dat grote delen van de Oostzee bevroren raken. In de zomerperiode ligt de temperatuur van de Oostzee rondom de veertien graden Celsius, wat te koud is om aangenaam in te kunnen zwemmen.

Weersextremen

Door de invloed van de Oostzee is de kans op extreem weer in Riga niet erg groot. Het temperende effect van Oostzee zorgt ervoor dat de temperaturen in de winterperiode net te ver onder het vriespunt zakken en dat de dan temperatuur in de zomermaanden zelden boven de dertig graden Celsius stijgt. Tijdens extreem koude winters als, de Oostzee bevriest zal de gemiddelde temperatuur verder zakken dan normaal.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Riga zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Riga. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Riga
Bekijk het actuele weer in Riga