Vervoer in en naar Riga

Het merendeel van de toeristen die voor een stedentrip naar Riga gaan, komen met het vliegtuig. Het vliegveld van Riga is het grootste en drukste vliegveld van alle Baltische Staten. Vanaf dit vliegveld kun je met de bus of taxi naar de historische binnenstad. Een huurauto is voor de meeste toeristen niet nodig omdat ze het merendeel van hun trip in het historische centrum zal plaatsvinden. Wil je niet te ver lopen tijdens je bezoek aan Riga, dan kun je goedkoop en gemakkelijk gebruikmaken van de trams bussen en trolleybus die door de stad rijden.
Wil je de stad op een leuke manier ontdekken dan kun je met de fits of onder begeleiding van een gids tours door de stad maken.

Vliegen naar Riga

Tijdens een vlucht vanuit Nederland naar Riga zul je ongeveer 1300 kilometer overbruggen. De vlucht zal ongeveer 2,5 uur in beslag nemen, afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit iets korter of langer zijn. Omdat het in Riga een uur later is dan in Nederland zul je tijdens de heenreis je klok een uur vooruit moeten zetten.

Riga International Airport

De luchthaven van Riga of Rīgas Starptautiskā Lidosta zoals het lokaal bekend staat, is de grootste luchthaven van het land en de drukste luchthaven van de hele Baltische staten. Lokale luchtvaartmaatschappijen zoals Airbaltic, SmartLynx Airlines en Raf-avia gebruiken het als hub en de prijsvechter Wizz Air gebruikt het als basis. De luchthaven heeft een terminal en twee aankomsthallen; een voor passagiers binnen Schengen en een voor de andere landen.

De luchthaven heeft twee start- en landingsbanen waarop alle grote vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Het aanbod van winkels en restaurants in de vertrekhal is klein, maar alles is er aanwezig.

Vervoer van en naar de luchthaven

De goedkoopste manier om van de luchthaven van Riga in de stad te komen is met de bus. Voor iets meer dan een euro koop je een kaartje in de automaat en bus 22 brengt je in ongeveer een half uurtje naar de binnenstad van Riga. Deze bus vertrekt iedere kwartier. Dit is ook de makkelijkste manier vanaf het historische centrum van Riga weer op het vliegveld te komen. Houdt er wel rekening mee dat de bussen vanaf 0:00 tot 06:00 niet rijden.
In deze periode en als je geen zin hebt om met je spullen door de stad te slepen, dan kun je ervoor kiezen om een taxi te nemen. Een enkele reis vanaf het vliegveld naar je hotel zal ongeveer twintig euro kosten. Taxi’s zijn te vinden bij de taxistandplaats direct bij de aankomsthal.

Taxi’s

Een makkelijke manier om jezelf in en rondom Riga te verplaatsen is met een taxi. Taxi’s in Riga zijn over het algemeen relatief goedkoop. Let wel op want niet alle taxichauffeurs zijn even eerlijk, er zijn verhalen bekend waarbij de meter tijdens de rit wordt uitgezet en er een veel hoger bedrag gevraagd wordt. Er rijden in Riga rode taxi’s rond, dit zijn de officiële taxi’s en zijn vaak de beste keuze.

Met de trein naar Riga

Nu steeds meer mensen minder willen vliegen, wordt er steeds meer gekeken naar het treinvervoer. Natuurlijk is het mogelijk om vanuit Nederland met de trein naar Riga te gaan, maar dan moet je er wel behoorlijk wat tijd voor uittrekken. Deze treinreis brengt je eerst naar Berlijn, waar je over moet stappen op de trein naar het Poolse Krakau. Vanuit Polen neem je de trein naar Vilnius waar je verder kunt reizen naar Riga, een treinreis waar je in het gunstigste geval ongeveer twee dagen over zal doen. De prijs voor een treinticket zal een verveelvoudiging zijn van een vliegticket.

Openbaar vervoer in Riga

Het openbaarvervoernetwerk van Riga is goed geregeld en goedkoop. Het is een combinatie van bussen, trams en trolleybussen die samen ervoor zorgen dat je in alle uithoeken van de stad kunt bereiken. Routes en tijden zijn terug te vinden op de website van Rigas Satiksme. Tickets voor de verschillende vervoersmiddelen kunnen door elkaar gebruikt worden en zijn te koop in de bus of tram, maar het is goedkoper om deze vooraf te kopen bij een kiosk of bij een ticketautomaat. Het is slim om vooraf goed te kijken hoe vaak je op een dag of tijdens je stedentrip in Riga gebruikt wilt gaan maken van het openbaar vervoer. Er zijn namelijk verschillende soorten tickets verkrijgbaar en je wat geld uitsparen door de juiste kaart te kopen.

Vanuit Riga kun je met de trein naar de andere plaatsen en steden in Letland reizen. Vanuit de stad vertrekken ook dagelijks treinen naar buurlanden van Letland.

Autorijden in Riga

Net als in iedere grote stad is de auto niet de makkelijkste of snelste manier om jezelf te vervoeren. Ben je toch van plan om met de auto naar Riga te komen of om er een auto te huren, dan is het handig om het een en ander te weten. Zo mogen auto’s alleen verhuurd worden aan persoenen die ouder zijn dan 21 jaar, is de maximumsnelheid in de stad 50 km per uur en mag je buiten de stad slechts 90 km per uur. Van 1 december tot en 31 maart ben je verplicht winterbanden op je auto te hebben en in Letland zijn geen Tolwegen. In iedere auto moet een verbandtrommel, veiligheidsdriehoek, brandblusser en een veiligheidsvest aanwezig zijn.

Parkeren

Gratis parkeerplaatsen in Riga zijn een zeldzaamheid. De beste plaats om je auto weg te zetten is in een van de grotere parkeergarages of parkeerterreinen. De kosten hiervan verschillen van drie euro per uur in het historische centrum tot een euro per uur aan de rand van het centrum. Op straat moet je meestal betalen bij een van de parkeermeter. De parkeerwachten lopen vaak en fanatiek door het centrum, dus een kaartje kopen is aan te raden.

Wandelen

Een leuke manier om Riga te ontdekken is tijdens een wandeling, natuurlijk kun je zelf met behulp van een kaartje of je telefoon. Leuker is het om met een gids op stap te gaan. Deze gidsen nemen je mee naar plekken in de stad waar je anders niet zou komen en weten je alles te vertellen over de kleurrijke geschiedenis van de stad. Tijdens een historische wandeling door de klassieke binnenstad van Riga kom je langs de Zweedse Poort, de oude stadsmuren, het kasteel van Riga en het Zwarthoofdenhuis. Heb je geen zin om met een gids op stap te gaan dan zijn er via het internet allerlei wandeltochten door de stad te downloaden. Let tijdens deze wandelingen vooral op de prachtige art nouveau die je overal in de stad tegenkomt.