Riga bezoeken

Op onze pagina over een stedentrip naar Riga geven we wat informatie over de mogelijkheden die er zijn om af te reizen naar de Letse hoofdstad en er te verblijven. Ook geven we nog even aan wat je er allemaal kunt doen en beleven. Riga is een geweldige stad voor een stedentrip die nog niet heel erg onontdekt is door de grote massa. Daarmee is de huidige tijd misschien wel de beste periode om de stad eens een bezoek aan te doen.

Oude Stad

Eén van de belangrijkste redenen waar Riga zo’n interessante bestemming is voor een stedentrip, is de historische binnenstad. Sinds 1997 staat deze binnenstad dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit komt doordat een pluimage aan historische gebouwen te vinden is in het oude stadscentrum. Zo zijn er nog enkele gebouwen die dateren uit de tijd dat Riga deel uitmaakte van het Hanze-verbond, maar vooral de enorme hoeveel art nouveau huizen is werkelijk uniek te noemen. Naast deze prachtige verzamelingen huizen zijn er ook nog veen aantal mooie bezienswaardigheden in de oude stad van Riga. Zo is hier de Lutherse Petruskerk met zijn hoge spitstoren van 123 meter en ook de Dom van Riga is te vinden in het oude stadscentrum. Naast deze kerkgebouwen vind je hier ook het stadhuis dat, ondanks dat het dateert uit 2003, geïnspireerd is op het stadhuis zoals dat was in de achttiende eeuw. Ook het oude gildehuis genaamd het ‘zwarthoofdenhuis’ is hier te vinden. Het zou raar zijn als je in Riga verblijft en juist de oude binnenstad niet aandoet tijdens je stedentrip in de Letse hoofdstad.

Overnachten in Riga

Riga biedt ook ruim voldoende mogelijkheden om te overnachten. Dit kan op alles niveaus. Zo zijn jeugdherbergen en vijfsterrenhotels en alles daartussen. Overnachten in Riga is ook relatief goedkoop. Hiermee is een stedentrip naar de stad zeer betaalbaar. Natuurlijk zijn er naast de hotels en hostels ook andere mogelijkheden om te overnachten in Riga, zoals Airbnb. In het centrum zijn de hotels in en nabij de oude binnenstad gesitueerd en ook aan de kust. In beide gevallen zijn dat mooie centrale plaatsen om te verblijven.

Hop on hop off

De stad Riga richt zich graag mensen die een stedentrip maken. Zo is het mogelijk om een ‘Hop on hop off’ buskaart te kopen waarmee je 48 uur kunt reizen door de Letse hoofdstad. Deze bussen zijn een ideale manier om door de stad te reizen. De rode bussen zijn voorzien van audiogidsen die je tijdens je verplaatsing wat vertellen over de locaties waarlangs de bus rijdt. Bijna alle belangrijke plekken in de stad hebben wel een opstapplaats waar je natuurlijk ook de bus kunt verlaten. Een ticket voor deze bus kun je vooraf al online bestellen of ter plaatse.

Nieuwe stad

Ook de zogeheten ‘nieuwe stad’ van Riga heeft sinds 1997 een plek gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier vind je wijken die je ook wel tegenkomt in steden als Barcelona, Praag, Antwerpen en Wenen. Enorme gebouwen in Jugendstil die veelal dateren uit het einde van negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De verzameling gebouwen in Jugendstil is nergens zo geconcentreerd als hier. Zeker na de Russische bezetting zijn de gebouwen hier in volle glorie terug hersteld. Laat je verrassen door de prachtige gevels van de indrukwekkende huizen waar vaak de welbedeelde Letten hun intrek hebben.

Art Nouveau in Riga

De stad Riga heeft een enorme hoeveelheid architectuur in art nouveau stijl. Veel van deze gebouwen vind je in de oude stad, maar ook daarbuiten. De typische bouwstijl was vooral gangbaar in de periode 1904 tot 1914. En binnen deze stroming zijn dan ook weer subcategorieën die allemaal vertegenwoordigd worden in Riga. Liefhebbers van architectuur uit deze periode kunnen hier volop genieten. Naast de prachtige gebouwen in deze stijl is er ook een museum gewijd aan deze bouwstijl waarmee je Art Nouveau-beleving compleet is.

Eten en drinken

Culinaire liefhebbers zitten ook goed in Riga. Er is een ruime keuze aan verschillende culinaire stromingen uit de hele wereld. In de stad kun je typisch Lets eten, maar ook prima gerechten gebaseerd op keukens uit India, Duitsland, Rusland, China, Italië en nog velen meer. De Letse keuken is gezien haar geschiedenis erg beïnvloed door Duitsland en Rusland. Ook de Scandinavische en Poolse keuken hebben invloed gehad op de Letse keuken. De Letse gerechten kunnen vaak beschreven worden als stevige boerenkost waar voornamelijk varken en rund de basis zijn. Natuurlijk ligt de stad aan zee en zijn er ook een aantal lekkere typische Letse visgerechten te verorberen. Ook het ontbijt heeft elementen die typisch Lets zijn, zoals het roggebrood dat bij elk ontbijt wel wordt gereserveerd. Overigens is Letse roggebrood anders dan we zouden verwachten en op een unieke manier bereid zoals je dat alleen, maar daar tegenkomt. Zowel bij de lunch als avondmaaltijd wordt er warm gegeten. Probeer zeker eens de ongerijpte jonge kaas genaamd Biezepiena die lekker fris smaakt. Ook typisch Lets is dan weer Kiselis dat vaak als dessert wordt gegeten.
Op het gebied van drinken zijn er een aantal Letse bieren zoals Līvu, Aldaris en Senču. Natuurlijk heeft ook Letland zijn eigen sterkedrank. Hier is dat Balzam, een kruidendrank dat een alcoholpercentage heeft van 45% en wordt gestookt uit een basis mash met 21 kruiden. Het wordt ook vaak in de thee of koffie gedaan. Ook wordt gezien als de nationale hoestdrank bij verkoudheid en grieperigheid.

Fietstochten in Riga

Een mooie manier om je te verplaatsen door Riga is met de fiets. Op die manier kun je op je eigen tempo meerdere bezienswaardigheden bezoeken of je kunt met een gids en een groep een fietstocht maken, zodat je meteen ook informatie tot je kunt nemen van de plekken waar je langs fietst. Er zijn verschillende fietstochten mogelijk. Zo is er een groene fietstocht die door de parken en andere groene omgevingen brengt van de Letse hoofdstad. Er zijn ook tochten langs de zee en natuurlijk ook door het centrum.
Riga is een fietsvriendelijke en relatief vlakke stad waardoor een fiets een prima vervoermiddel is. Ook is het verkeer gewend aan het feit dat er fietsers zijn, zodat men zich hierop heeft aangepast. Het huren van een fiets is niet duur en kan op meerdere plekken gedaan worden door de hele stad heen.

Boek de leukste fietstours in Riga bij BajaBikes

Winkelen in Riga

Riga is een leuke stad om in te winkelen. Zeker in de oude binnenstad zijn leuke winkeltjes die niet al te schreeuwerig overkomen zodat de schoonheid van de panden waarin winkeltjes zitten mooi tot hun recht blijven komen. De Brivibastraat die loopt van de nieuwe tot de oude stad is de belangrijkste winkelstraat van Riga. Hier vind je alle gangbare winkels en kledingmerken en daarnaast ook nog wat typische lokale winkels. Een goede tip is de outletwinkel Blow waar je vaak tegen gereduceerde prijzen bekende merken kunt kopen. Voor voeding kun je dan weer terecht in de enorme overdekte voedselmarkt van Riga die is ondergebracht in oude hangars van Zeppelins die weer heropgebouwd zijn net ten zuiden van de oude stad.

Stadswandelingen

De compacte stad als Riga is een prima wandelstad. Alles ligt redelijk dicht bij elkaar en de omgeving is redelijk vlak waardoor het fijn wandelen is. Naast dat er verschillende wandelroutes zijn die je individueel kunt doen, zijn er ook wandelingen met gidsen mogelijk in specifieke wijken, zoals de oude en de nieuwe stad en Maskavas. Wandelen met een gids is heel leuk omdat ze veel te weten komt over de bezienswaardigheden die tegen zult komen tijdens je wandeling. Ook voor het wandelen met een gids geldt dat relatief goedkoop is, net als de andere dingen die je in Riga kunt doen.

De omgeving van Riga

In principe hoef je tijdens je verblijf de stad Riga helemaal niet te verlaten. Er is genoeg te doen binnen de grenzen van de stad. Toch kan het totaal geen kwaad om ook eens de omgeving te verkennen. Want ook in de directe omgeving van de stad zijn tal van interessante plekken te bezoeken. Zo zijn er prachtige natuurgebieden en ook het openluchtmuseum ligt buiten de stad. Een andere leuke tip voor een vrij unieke ervaring is de heli-sloperij die vlakbij de luchthaven van Riga te vinden is. Hier staan gepensioneerde helikopters die nog zijn achtergelaten door de USSR.