Musea in Riga

Riga is een interessante stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Dat is dan ook iets wat je terugvindt in het aanbod van musea in Letse hoofdstad. Op deze pagina hebben we getracht een beeld te schetsen van het gevarieerde aanbod aan musea die er in Riga te vinden zijn. Dit aanbod is heel gevarieerd en bij lange na nog niet compleet, maar het geeft je wel een beeld van wat er allemaal te verwachten is op het gebied van museumbezoeken in Riga. Naast de gevarieerdheid geven we ook een aantal belangrijke musea de aandacht die ze verdienen.

Bezettingsmuseum

Als je meer te weten wilt komen over de periode van de Duitse en Russische bezetting van Letland in de periode van 1940 tot 1991, dan is dit het museum waar je naartoe moet. Je komt in de permanente tentoonstelling meer te weten over de Duitse bezetter in eerste instantie en de invloed die ze hadden op Letland en haar bevolking. Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het land bezet door de Russen die tot 1991 ook een grote stempel drukten op de Letse samenleving. Zo warden er dissidenten weggestuurd naar werkkampen in Siberië en had e KGB  zijn tentakels diepgeworteld in de dagelijkse maatschappij.
Ook zie je hoe dat de lokale bevolking ondanks deze onderdrukkers sterk was en bleef strijden voor een soevereine toekomst.
Naast deze permanente tentoonstelling worden hier ook met grote regelmaat tijdelijke exhibities georganiseerd die natuurlijk wel altijd een link hebben met de periode 1940-1991.

Latvian National Museum of Art

Het LNMM, zoals het museum tegenwoordig genoemd wordt, is te vinden in een prachtig pand dat dateert uit 1905 en van de hand van Wilhelm Neuman is. Het museum ligt aan het ‘Janis Rozentāls plein’. Het gebouw is één van de mooiste bouwwerken aan deze boulevard en gesitueerd naast kunstacademie. De collectie bestaat uit 52.000 werken die vooral Baltische kunstwerken zijn. Hiermee krijg je een mooi beeld van de lokale schone kunsten.
Het topstuk is van Janis Rozentāls en heet Arkādija. Een oplettend oog ziet meteen al dat deze kunstenaar zo belangrijk is voor Letland en Riga, dat het plein waar het museum zich bevindt ook de naam van de schilder draagt. In 2015 werd het museum heropend na een renovatie van 5 jaar.

1991 barricades museum

Sinds 2001, precies tien jaar na de barricades die uiteindelijk hebben geleid tot de hernieuwde onafhankelijkheid van Letland, is het ‘1991 barricades museum’ te bezoeken. Het museum is gesitueerd in het historische centrum van de stad. De straat Krāmu was, waar dit museum zit, ook een locatie waar de barricades waren, dus daarmee is de plek van het museum volledig binnen de juiste context gelokaliseerd. Op 4 mei 1990 begon het volk zich te verenigen om meer vrijheden te krijgen. In januari 1991 stond de Russische bezetter deze vorm van verzet, die overigens ook gaande was in de andere Baltische staten, niet toe en werd er ingegrepen. Als reactie op de acties van het Sovjetleger gingen ongewapende burgers belangrijke gebouwen barricaderen. Naast gebouwen werden ook bruggen en wegen op daze manier bezet. Hier bleek uiteindelijk de gedrevenheid van het volk zo sterk dat het Russische leger zich terugtrok en de weg onafhankelijkheid was geopend. In dit museum kom je meer te weten over deze spannende periode uit de recente geschiedenis. Ook wordt er stilgestaan bij de slachtoffers van de bezetters.

KGB-museum

In het oude KGB-gebouw van Riga zit tegenwoordig een museum dat stilstaat bij de periode van de Russische bezetting en dan voornamelijk de manier waarop e KGB zich manifesteerde en zo de vrijheden van de burgers in toom hield. In dit gebouw zie je ook oude cellen en worden methodieken vertoond om verdachten onder druk te zetten. Al met al heel indrukwekkend en zeker de moeite van een bezoek waard. Het KGB-museum maakt deel uit van het bezttingsmuseum.

Etnografisch openluchtmuseum

Eén van de oudste openluchtmusea van Europa vind dichtbij Riga. Dit museum opende haar deuren in 1924 en is te vinden in een bos aan het Juglameer. Een mooie setting voor dit museum waar je kennis kunt maken met oude gebouwen als, boerderijtjes, kerkjes, winkeltjes en andere bouwwerken. In totaal zijn er zo 90 gebouwen te bewonderen die je meer vertellen over het leven vroeger in Letland.  De gebouwen dateren van een periode tussen de zestiende tot twintigste eeuw. Zeker in de zomermaanden is een bezoek aan dit museum zeer leuk, want dan wordt de boel opgeluisterd met traditionele volksmuziek en volksdansen. Ambachtslieden laten je ook kennis maken met oude ambachten en in de oude Taveerne kun je kennis maken met authentieke Letse gerechten.

Zeevaartmuseum

Door de eeuwen heen is de Hanzestad Riga onlosmakelijk verbonden met de Baltische Zee. Zeevaart is dan ook logischerwijs een belangrijke sector in Riga geweest en nog altijd. Het zeevaartmuseum opende haar deuren al in 1773 en is daarmee één van oudste musea ter wereld. De collectie had als basis de privéverzameling van dokter Nilaus von Himsel. Tegenwoordig kom je hier alles te weten over de scheepsvaartgeschiedenis van Letland en Riga van de vijftiende tot twintigste eeuw. Het museum is gevestigd in het Dom complex van de oude stad.

Dannenstern huis

Dit huis dateert ui 1696 en is genoemd naar Ernst Metue von Dannenstern. Hij was een rijke handelaar en liet dit unieke pakhuis in barokstijl bouwen. Hier krijg je een kijkje in de gescheidenis wat betreft zaken en handel. Zo zijn er kantoorruimten en een pakhuis die je kunt bezoeken. Het gebouw is een mooi monument uit de glorieuze periode van de Hanzestad Riga. Dit huis vind je in het havengebied.

Motormuseum

Liefhebbers van gemotoriseerde voertuigen kunnen ook terecht in Riga. Het motormuseum heeft een mooie collectie van oude auto’s en motoren. Sinds 2016 is het museum ondergebracht in et prachtig gerenoveerde gebouw waar het vroeger ook zat, maar nu is het gebouw volledig in gericht voor het tentoonstellen van unieke prototype-wagens en echte collectersitems.

Riga porselein museum

Sinds 30 oktober 2001 kun je het Riga Porselein museum bezoeken. Het museum omvat een collectie van porselein uit Letland. Hiermee is het een unieke specifieke collectie van porselein en maak je kennis met het Letse porselein. In totaal worden er zo’n 6000 stukken porselein tentoongesteld van een periode die begint en de negentiende eeuw en doorloopt tot hedendaagse objecten. De basis van de collectie is begonnen met die van de porseleinfabriek van Kuznetzov die haar deuren opende in 1814 en daarmee de porseleintraditie naar Riga bracht.

Holocaust en getto museum

De Joodse gemeenschap in Riga is tijdens Tweede Wereldoorlog vrijwel helemaal uitgeroeid. Ooit had stad een eigen joodse wijk waar 45.000 joden leefden. Na de oorlog waren er hiervan nog maar 150 over. Dit zijn schokkende cijfers en het is dan ook geheel terecht dat de stad stilstaat bij deze zwarte bladzijde uit de recente geschiedenis. Eigenlijk is het museum een groot monument dat buiten is gesitueerd. Vooral de lange muur met alle namen van slachtoffers van de holocaust in Letland is erg indrukwekkend. Een bezoek aan dit museum is niet iets wat als een vorm ontspanning of plezier gezien kan worden, maar dat hoeft ook niet altijd. Sommige musea hebben een taak om stil te staan bij zaken waarvan we willen dat nooit meer gebeuren. Daarom is het toch goed om dit soort musea te bezoeken en hier zo nu en dan bij stil te staan.

Art Museum Riga Bourse

Het Art Museum Riga Bourse is een van de belangrijkste en grootste kunstmusea van Riga. De collectie omvat stukken uit de hele wereld, van oude Egyptische werken, tot schilderijen van Monet en Jacob van Loo. Het bekendste kunstwerk dat in het Art Museum Riga Bourse te vinden is, is “De Kus” van Rodin. Dit is natuurlijk niet het origineel, wat dat maakt onderdeel uit van het kunstwerk “De Poorten van de Hel” wat in het Rodinmuseum in Parijs staat. Een bezoek aan het Art Museum Riga Bourse wordt vanwege zijn uitgebreide en gevarieerde collectie door veel toeristen gezien als een van de hoogtepunten van een bezoek aan Riga.