Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Riga op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de een of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Riga vind je terug op de vele Riga en Letland sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Riga kun je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

– noodgevallen: 112.
– politie: 02.
– brandweer: 01.
– ambulance: 03 / 113.

Ambassades

Om uitlopende redenen is het handig om het adres en telefoonnummers van de ambassade van Letland bij de hand te hebben. Ditzelfde geldt voor de ambassade van Nederland in Letland.

Ambassade van Letland in Nederland
Koninginnegracht 27
2514 AB Den Haag
Tel. 070-3065000
Fax 070-3065009
E-mail: embassy.netherlands@mfa.gov.lv

Ambassade van Nederland in Letland
Torna iela 4-1a, Jacob’s Barracks
LV 1050, Riga
Letland
Tel. +371-67326147
Fax +371-67326151
E-mail: rig@minbuza.nl

Drinkwater

Het kraanwater in Riga en de rest van Letland, is drinkbaar, maar wordt door de meeste mensen vies gevonden. Daarom raden we aan om water uit flessen te drinken. Het kan gen kwaad om met het kraanwater je tanden te poetsen of koffie en thee te zetten, maar dit zal wel en bijsmaak hebben. Water uit fles is in Riga erg goedkoop, zelf de Letten drinken liever water uit fles dan uit de kraan.

Vaccinaties

Voor een stedentrip naar Riga heb je geen vaccinaties of andere medici voorzorgsmiddelen nodig.

Elektriciteit

Net als in de meeste Europese landen heeft Letland, en dus ook Riga een elektriciteitsnetwerk op 220 volt met een frequentie van 50 Hertz. Dit is gelijk al die in Nederland, je hebt dus geen omvormer nodig. Net als in Nederland en België maken ze in Letland gebruik van de tweepuntstopcontacten, waardoor je in Riga op je hotelkamer geen wereldstekker nodig hebt.

Feestdagen

Letland kent een aantal feestdagen. Op deze feestdagen zullen de meeste openbare instanties en een deel van de winkels gesloten zijn. Veel van de horecagelegenheden zullen op deze dagen weer juist wel geopend zijn. Sommige van de feestdagen worden slechts gevierd door een deel van de religieuze bevolking van Letland.

Vaste feestdagen
Nieuwjaar – 1 januari
Dag van de Arbeid – 1 mei
Herstel van Onafhankelijkheid – 4 mei
Dag van Europa – 9 mei
Dag van het Kind – 1 juni
Herdenking van de slachtoffers van de Sovjetdepertaties – 14 juni
Midzomernacht – 23 juni
Midzomer – 24 juni
Onafhankelijkheidsdag – 18 november
Kerstmis – 26 en 26 december

Wisselende feestdagen
Naast de feestdagen met een vaste datum zijn er ook meerdere feestdagen die jaarlijks op een andere datum gevierd worden. Dit zijn: Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Ramadan en het Suikerfeest.

Fooien

De ongeschreven regels die we in Nederland hanteren voor fooi, worden ook gebruikt in Letland. Fooi is geen verplichting, maar een waardering. Taxichauffeurs, kamermeisjes, obers en barmannen zijn gewend om fooi te krijgen. Normaal is dit vijf tot tien procent van de totale rekening.

Geld

In Letland wordt er sinds 2014 betaald met de euro, dit is de opvolger van de Letse lat. Doordat je in Letland net als in Nederland met de euro betaald kun je ook bij iedere bank en geldautomaat geld opnemen. Verder kun je zonder problemen overal met je pinpas betalen. We adviseren wel iedereen om voldoende contanten op zak te hebben, het gebruik van pinpassen en creditcards is minder vanzelfsprekend dan in Nederland.

De gemiddelde prijzen voor levensonderhoud liggen in Letland ongeveer 35 procent lager dan in Nederland. De stad Riga is gemiddeld wel wat duurder dan de andere plaatsen in het land, maar nog steeds stukken goedkoper dan wat wij gewend zijn. Zo kun je er al een goedkope maaltijd vinden in een restaurant onder de tien euro en zul je voor een kopje koffie ongeveer 1,60 moeten afrekenen.

Internet en wifi

Wie online wil gaan in Riga kan net als in de meeste andere Europese landen gebruikmaken van zijn eigen databundel. Dit natuurlijk zonder extra kosten. Ben je bijna door je MB’s heen, dan kun je gebruikmaken van de verschillende gratis Wifinetwerken in de stad. Zo goed als iedere winkel, hotel of restaurant biedt wel gratis wifi aan. Soms versleuteld en soms niet. De Wifi-codes zijn vaak op voorspelbare plaatsen te vinden: menukaarten, krijtborden enz. Vind je hem niet, dan kun je het natuurlijk altijd aan iemand vragen. De 4G-ontvangst is zo goed als overal in de stad uitstekend.

Openingstijden

De openingstijden in Riga verschillen sterk per winkel, museum en overheidsinstantie. Zo zal en plaatselijke kruidenier een krappere openingstijden op nahouden, dan een grote supermarkt. Over het algemeen kan gesteld worden dat de musea in Riga geopend zijn van dinsdag tot en met zaterdag 10:00 tot 17:00. Overheidsinstanties op alle doordeweekse dagen geopend zijn van 09:00 tot 16:30. Supermarkten zijn er dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00 en de meeste winkels van maandag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00. De winkeltijden wel sterk per seizoen en waar de winkel te vinden is. Zo zijn de winkelopeningstijden in de winkelcentra wat ruimer dan in de historische binnenstad.

Reisdocumenten

Letland behoort tot de Schengenlanden waardoor je aan je in principe genoeg hebt aan je identiteitskaart om naar Riga af te reizen. Een paspoort wordt natuurlijk ook altijd geaccepteerd. Inwoners van schengenlanden kunnen vrij reizen tussen de verschillende schengenlanden, hebben geen verblijfsvergunningen of andere papieren nodig. Dit beperkt zich wel tot een maximum verblijf van negentig dagen. Net als in Nederland ben je in Letland verplicht om jezelf op straat te kunnen identificeren.

Visum

Voor een reis naar Riga en Letland heb je geen visum nodig als je een inwoner ben van de Europese Unie. Ben je van plan om langer dan drie maanden in Riga te verblijven dan moet je dit melden bij de ambassade van Letland. Dit is ook nodig als je op zoek bent naar een werkvergunning.

Taal

Het Lets is de officiële taal van Letland. Deze taal maakt deel uit van de Baltische taalgroep en heeft veel overeenkomsten met het Litouws. Het is een relatief jonge taal die voor het eerst op schrift voorkomt aan het einde van de zestiende eeuw. In de taal komen enkele leestekens voor die we in het Nederlands niet kunnen. Zo wordt er gebruikgemaakt van een liggend streepje op de klinker om de lengte van de uitspraak aan te geven en maakt met gebruik van de cedille. De cedille gebruiken de Letten niet alleen onder de C en de S, maar ook onder de G, K, L en N. De tweede taal van Letland is het Russisch, dat je op behoorlijk wat plaatsen tegenkomt.
In Riga spreken opvallend veel mensen, met name de jongeren opvallend goed Engels, waardoor je jezelf zonder het Lets onder de knie te hebben goed verstaanbaar kunt maken. Wil je iemand in zijn eigen taal groeten zeg dan vriendelijk Sveiki(hallo), waarna je waarschijnlijk op dezelfde manier teruggegroet zal worden.

Tijdsverschil

In Riga en de rest van Letland is het 1 uur later dan in Nederland. Letland kent net als Nederland zomer- en wintertijd waardoor het tijdsverschil het gehele jaar gelijk blijft. De zomertijd in Riga loopt gelijk met die in Nederland en België.

Gezondheid

Het niveau van de gezondheidszorg in Letland is goed en te vergelijken met de andere Balkan staten. In Riga zijn veel drogisten en apothekers te vinden. Deze hebben dezelfde openingstijden als de winkels, maar ook in de avond en nacht is er altijd wel een te vinden die open is.

Veiligheid

Voor een reis naar Riga en de rest van Letland gelden geen bijzondere of aanvullende reisadviezen. Net als alle landen binnen de Europese Unie is Letland een veilige vakantiebestemming en hoef je tijdens een stedentrip naar Riga nergens in het bijzonder rekening mee te houden. Wel is het verstandig om de lokale wetten en gewoontes te respecteren. Daarnaast is het altijd slim om onveilige situaties niet op te zoeken. Vermijd de probleemwijken in de stad, loop in de avonduren niet alleen over straat en draag niet te opzichtig juwelen, horloges of dure elektronische apparatuur. Zelfs als je hierop let dan nog kun je de pech hebben om in een vervelende situatie terecht te komen, deze kans loop je echter in iedere grote stad in Europa en de rest van de wereld. Pas op voor tasjesdieven en zakkenrollers. Die zijn op steeds grotere schaal actief in Riga. Met name in de buurt van toeristische bezienswaardigheden en in het openbaar vervoer.