Bezienswaardigheden in Riga

Er zijn in Riga tal van bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden zijn te vinden in het historische centrum van Riga, verdeeld over de oude en de Nieuwe Stad. Andere liggen net iets verder van het centrum vandaan, maar zijn vrij gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de fiets bereikbaar. Veel van de bezienswaardigheden die in Riga te vinden zijn hebben te maken met de lange en turbulente geschiedenis van de stad. Zo zijn er verdeeld door de stad tal van monumenten en bezienswaardigheden te vinden die direct gelinkt kunnen worden aan vrijheidsstrijd die de stad geleverd heeft. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 is Riga langzaamaan steeds verder aan het opknappen en is het op weg om een van de populairste stedentrip bestemmingen in Oost-Europa te worden.

Dom van Riga

De geschiedenis van de markante Dom van Riga begint al in het jaar 1211, wanneer de eerste steen wordt gelegd. Dat de kerk als eerste keer dienst doet, is volgens de geschriften een kleine 50 jaar later. De kapellen en het westelijk zijschip zijn bijgebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw. Lange tijd was er ook een grote gotische torenspits die tijdens een brand in 1547 werd verwoest. Daarna werd er een nieuwe toren gebouwd die klaar was in 1595. In 1710 raakte het kerkgebouw zwaar beschadigd tijdens het beleg dat toen plaats vond. De herstelwerkzaamheden die daarop volgden kenmerkten zich door een nieuwe hellingsgraad waarbij uiteindelijk ook een deel van de torenspits werd afgebroken en herbouwd in een barokke stijl. De uiteindelijke vorm van de kerk, zoals ze Dom nu is, kwam tot stand bij de grote restauratie die liep van 1881 tot 1914. Tijdens de periode dat de USSR het hier voor het zeggen had, werd de kerk omgebouwd tot concertgebouw. Hiervoor werd het altaar verwijderd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de kerk weer in ere hersteld en kreeg het haar religieuze functie terug.
Met een roerige geschiedenis als deze krijg je al meteen een idee waarom de Dom van Riga zo’n interessante kerk is. De kerk is opgebouwd met een mix van stijlen zoals, barok, gotiek, art nouveau en Romaanse bouwstijlen.
In de Dom valt meteen het indrukwekkende orgel op dat dateert uit 1884 en maar liefst bestaat uit 6700 pijpen die variëren in een lengte van tien meter tot slechts 1,3 centimeter. Bij dit van oorsprong Duitse orgel is ook een Nederlandse input van een Zaandam orgelbouwer die renovatie van het orgel uitvoerde tussen 1981 en 1984. De compositie ‘Nun danket alle Gott’ van de beroemde componist Frans Liszt is speciaal geschreven voor dit orgel. Naast het orgel is ook het glas in lood erg mooi en in de kloostergalerij is de weerhaan uit 1595 te bewonderen.

Zwarthoofdenhuis

Wanneer je de gevels ziet van het Zwarthoofdenhuis waan je je een beetje in een Vlaamse of Hollandse stad. De versiersels op de façades zijn namelijk geïnspireerd op Vlaamse en Hollandse gildehuizen. Het gebouw wordt al vermeld in documentatie uit 1334 en heet dan nog het ‘Neue Haus der Großen Gilde’ waar Duitse kooplieden bijeenkomsten hadden. Deze kooplieden werden niet als officiële burgers beschouwd en sloten zich aan bij het broederschap van de zwarthoofden. De heilige Mauritius werd de patroonheilige van dit gezelschap. Deze heilige had een donkere huidskleur waarmee ook meteen een verklaring gevonden wordt voor de naam van het broederschap die uiteindelijk ook de naam aan dit prachtig versierde gildehuis gaf. Deze naam werd gebruikt vanaf 1687 en in 1713 werd het broederschap officieel eigenaar van het gebouw. Tijdens gevechten in de Tweede Wereldoorlog in 1941 werd het bouwwerk grotendeels verwoest en in 1948 heeft het regime van de Sovjet-Unie alle ruïnes gesloopt. De huidige versie van dit gebouw werd gereconstrueerd tussen 1993 en 1999 in de aanloop naar het 800-jarig bestaan van de stad Riga.

Maskavas

Lange tijd werden er in Riga nog houten huizen gebouwd. Ze zijn nog altijd te bewonderen in de wijk Maskavas. Deze wijk ligt aan de hoofdweg naar Moskou. Hiermee is ook meteen de naam van de wijk verklaard. Het was traditioneel een joodse wijk waar overigens ook veel Russen woonden. De macaberste gebeurtenis die de nazi’s hier in 1941 uitvoerden was het opsluiten van 300 joden in de plaatselijke synagoge. Deze werd vervolgens in brand gestoken. Tijdens de bezetting van de Duitsers is de populatie van Joden in Riga gereduceerd van 45.000 joden naar slechts 150 aan het einde van de oorlog. Hiermee heeft slechts één op de dreinhonderd Joden de holocaust in Riga overleefd. Naast dus de gruwelijke feiten omtrent de joodse inwoners van Riga tijdens de Tweede Wereldoorlog die op meerdere plaatsen in de wijk wordt herdacht met herdenkingsmonumenten, zijn het vooral de houten huizen die hier nog te vinden zijn die deze wijk zo uniek maken tegenwoordig. Lange tijd waren deze houten huizen in verval, maar inmiddels worden ze beschouwd als een stukje architectuur dat Riga bijzonder maakt. De belangstelling in de houten huizen is toegenomen en veel van de vooroorlogse huizen zijn gekocht door particulieren en volledig opgeknapt.

Petruskerk

De Petruskerk in Riga heeft een erg bepalende torenspits in de oude binnenstad van Riga. Deze Lutherse kerk is ook wel bekend onder de naam Petrikerk. De oudste delen van de kerk dateren tenminste uit 1209. Toen was er namelijk een grote brand en werd er gerefereerd aan de kerk om deze te behouden. De eerste keer dat er een torenspits werd gebouwd was in 1491. De spits was 136 meter hoog. Deze torenspits stortte op 11 maart 1666 in. In 1677 werd er een nieuwe gerealiseerd die datzelfde jaar nog ten prooi viel aan brand. Ook al in de zeventiende eeuw was er een sterke bureaucratie in Riga. In 1686 werd er een nieuwe torenspits gebouwd die twee jaar later moest worden afgebroken wegens het ontbreken van de juiste vergunningen. Nadat het papierwerk weer in orde was, werd er in 1690 een nieuwe torenspits gebouwd die het maar liefst heeft uitgehouden tot 10 mei 1721. Na een bliksemaanslag werd toen een groot deel van de kerk verwoest door brand. De kerk werd weer herbouwd met een nieuwe toren en deze herstellingswerkzaamheden waren voltooid in 1746. Bijna 200 jaar ging het toen goed, tot in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog een brand ervoor zorgde dat de kerk weer werd verwoest. In 1954 werd de kerk heropgebouwd en op 21 augustus 1970 kreeg de kerk weer een torenspits. Deze huidige spits is 123 meter hoog en daarmee hoort deze tot de hoogste kerktorens op onze planeet.

Kruittoren

De Kruittoren van Riga is gebouwd in de zeventiende eeuw op de plaats waar eerst een van de torens van de oude stadsmuur te vinden was. Deze oudere toren stond bekend als de Zandtoren, die te vinden was naast de Zandpoort, een van de toegangspoorten van Riga. Nadat de Zweden de stad veroverden in het begin van de zeventiende eeuw, werd de oude toren herbouwd als kruittoren. Door de eeuwen heen heeft de toren verschillende functies gehad, zo is het lange tijd het Oorlogsmuseum van Letland in de toren gevestigd geweest. Nog steeds is een deel van dit museum ondergebracht in de Kruittoren.

Vrijheidsmonument

Tijdens het interbellum van de vorige eeuw was Letland al even een onafhankelijk land. De onafhankelijkheidsoorlog die werd gestreden tussen 1918 en 1920 wordt herdacht met het monument dat werd gebouwd tussen 1931 en 1935. Het beeld geeft een vrouw weer die op een hoog voetstuk staat en drie sterren in de lucht houdt. Deze vrouw staat bekend onder de naam Milda en de drie sterren symboliseren Koerland, Lijfland en Letgallen. Dit waren de drie delen van het Russische rijk die uiteindelijk Letland zijn gaan vormen.
Wonder boven wonder heeft dit monument zowel de Tweede Wereldoorlog als de Sovjetperiode overleefd.

Slot van Riga

Tijdens je bezoek aan Riga mag je zeker het Slot niet overslaan. Alle gekheid op een stokje. Het ‘Slot van Riga’ is een mooi kasteel dat werd gebouwd in 1330 naar aanleiding van het verdrag van de Lijflandse orde. Al tussen 1497 en 1515 kreeg het kasteel een grondige renovatie en tussen de zeventiende en negentiende eeuw werd het slot verder uitgebreid waarbij het aantal verdedigingswerken toenam. De laatste grote renovatie van het bouwwerk dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Tijdens renovatiewerkzaamheden in 2013 brak er nog een brand uit waarbij 3200 vierkante meter van het kasteel beschadigd raakte. Nog altijd wordt de schade van deze brand hersteld. Tegenwoordig is het kasteel de residentie van de president van Letland en zijn er ook enkele musea ondergebracht. Daarmee is het zeker een interessant gebouw om te bezoeken. Naast dat gewoon mooi oogt, is het ook de plek waar je kennismaakt met een element van huidige Letse democratie en meer te weten komt over Riga en Letland in de musea die hier zijn ondergebracht.

Stadhuis van Riga

Het hart va het stadsbestuur van Riga is te vinden in het stadhuis van de Letse hoofdstad. Het gebouw is medebepalend voor de oude binnenstad. Het huidige gebouw dateert uit 2003. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadhuis volledig verwoest, tegenwoordig zitten hier weer het stadsbestuur en de burgemeester die van hieruit zich inspannen voor een leefbare stad. Het stadhuis is te vinden aan het centraal gelegen Stadhuisplein van de historische binnenstad. De reconstructie zoals die is voltooid in 2003 is gebaseerd op het uiterlijk van het stadhuis in 1793.

Centrale Markt van Riga

Eén van de grootste levensmiddelenmarkten van Europa is te vinden in Riga. De ‘Centrale markt van Riga’ bestaat uit vijf grote hallen die in totaal een oppervlak beslaan van 57.000 vierkante meter. In vijf paviljoens zijn verschillende specialiteiten per paviljoen ondergebracht. Zo is er een paviljoen voor, vis, groente, deegwaren en broodproducten en vlees. Daarnaast is er ook een buitenmarkt rond hallen gesitueerd.
De markt is ondergebracht in de voormalig zeppelinhallen die zijn achtergebleven na de Duitse bezetting. Deze hallen werden gedemonteerd en verplaatst naar de huidige locatie ten zuiden van de oude binnenstad van Riga. De muren in Art-decostijl zijn opgetrokken tussen 1922 en 1930. Toen kregen de hallen ook kelders met enorme koelingen en vriezers en in de jaren dertig van de vorige eeuw was dit dan ook één van de modernste voedselmarkten ter wereld. In 1998 werden deze unieke markthallen opgenomen in werelderfgoedlijst van UNESCO.

Radio en televisietoren

Van alle Baltische staten is de radio en televisietoren het hoogste bouwwerk dat er te vinden is. De toren valt dan ook al van ver op door zijn hoogte van bijna 369 meter. Het bouwwerk werd geopend in 1986 en de bouw duurde zeven jaar. Je kunt de toren ook bezoeken en vanaf het uitkijkplatform heb je een prachtig uitzicht over Riga en de omgeving van de stad. Het uitkijkplatform bevindt zich op een hoogte van 97 meter.